LILLELASTE TOIDULAUD

 

Terve laps on perele suur rõõm.
Heale tervisele ja harjumustele pannakse alus lapsepõlves. Kinnistunud käitumismudelid, seosed ja väärtushinnangud saadavad inimest läbi elu.
Väga oluline on tervisele ka hea tuju. Rõõmsa keha füsioloogia on kallutatud tervislikule ainevahetusele, toodetakse endorfiine ja teisi heaoluhormoone, tänu millele keha ennast õigesti üles ehitab. Peale tervisliku toidu vajab laps kasvuks ja arenguks kodust kindlustunnet, armastust ja lihtsalt pai.

 

Lillelaste lasteaias on isiksuse arengut toetava kasvatuse kõrval olulisel kohal tervislik toitumine. Laps vajab kasvuks täisväärtuslikku ja looduspuhast toitu.
Mikroelemendid, mineraalid ja ensüümid on organismile omastatavad vaid nende loomulikust keskkonnast (näiteks vask ja kaltsium imenduvad ainult koos piimarasvaga) .
Meie lasteaia köögis toimetab iga päev professionaalne kokk. Menüü koostamisel on arvestatud, et organism saaks varustatud kõigi toitainetega, kaloraaž vastaks lapse vajadustele ja et toit lastele maitseks. Tervislikest toiduainetest ja kaloriarvestusest pole ju kasu, kui laps toidu söömata jätab.
Hommikul pakume lastele putru (võisilma või moosiga) ja piima, seejärel näksivad lapsed heal meelel kapsa, porgandi või kaalikapulkasid. Vahest ka seemneid või rosinaid.
Lõunaks on supp või praad. Poolfabrikaate ja vorstitooteid meil ei kasutata. Magustoiduks teeme midagi maitsvat kohupiimast, piimast või jogurtist.
Õhtuooteks pakutakse sõrnikut, pannkooki, omavalmistatud küpsiseid või võileibu, sinna juurde piimasupp või jogurtismuuti.

 

Tooraine:
Valmistame toitu Lehe mahetalu täisterajahust- ja helvestest, Eesti lihast ja juurviljadest. Täispiima, jogurti ja kohupiima toob meile Pajumäe mahetalu, siirupi ja moosi (ei sisalda värve, säilitusaineid ega suhkruasendajaid) saame Baculast.
Toorainevaliku tegemisel peab olema väga tähelepanelik, kuna tänapäeval kasutab toiduainetööstus liiga palju tervist ohustavaid kemikaale. Neid lisataks toidu säilitamiseks, värvimiseks, magustamiseks, maitse tugevdamiseks. Kõik sünteetilised lisandid võivad põhjustada organismi haigestumise.
Stress, mille kehale sobimatud toidulisandid organismis tekitavad, annab endast märku hüperaktiivsuse ja tujukusena. Kõik uue aja haigused – allergiad, diabeet, astma, tsöliaakia, autism jne. on otseses seoses keskonnakemikaalidega.

 

Meie jälgime, et toidulauale ei satuks:
sünteetilised toiduvärvid, hüdrogeenitud taimerasva sisaldavad toiduained, geenmuundatud õli, maitsetugevdajad, suhkruasendajad.
Eelistame Eestimaise põllumajanduse toodangut. Jälgime, et ei tarvitataks taimemürkidega pritsitud puu- ja köögivilju.

 

Meie laste lemmiktoidud:
Harmoonikumi taluleib
Pannkoogid
Odrakarask meega

Hirsipuder

Kõrvitsaseemned

Värsked juurviljad

Maksakaste

Läätsesupp

 

 

Loe ka Edvin Aedma referaati Tervislik ja ebatervislik toitumine.